sign in with twitter

Дари КРЪВ, спаси ЖИВОТ

В България близо 600 души на ден имат нужда от кръв

Автор :

ЗаБългария

Район :

Цялата страна,.

Категория :

Здраве

Дата : 19-юли-2018

Екипът на "За България" реши да стартира кампания за  постоянно популяризиране на кръводаряването сред нашата общност и цяла България в подкрепа на "Националния център по  трансфузионна хематология". Кръвта е най-ценния "продукт" и лекарство за много болни, чийто единствен начин за генериране е от човешкия организъм и затова е толкова важно да се дарява редовно.

Дарявайте КРЪВ, РЕДОВНО И ОРГАНИЗИРАНО - защото на всеки 2 секунди някой, някъде се нуждае от кръвопреливане. В България близо 600 души на ден имат нужда от кръв и кръвни съставки, за да живеят. 200 от тях са деца!

 

Всеки път, когато даряваш кръв, подаряваш живот.

Ако се чувстваш здрав и си на възраст между 18 и 65 години, ако можеш да отделиш около 30 минути и искаш да дариш кръв,  но времето все те притиска, болниците и манипулациите те притесняват, тази информация е точно за теб.

 

Как става кръводаряването

Ще ти дадем въпросник. Твоите отговори ще ни ориентират за здравословното ти състояние. Ще те прегледа лекар, а след взимане на 2-3 капки кръв от пръста, експресно ще изследваме и хемоглобина и кръвната ти група.

Ако лекарят ти разреши, ще дариш 450 мл кръв за около 5-7 минути без никакъв риск за здравето ти! В случай, че по време на кръводаряването се почувстваш зле, преустановяваме процеса, а дареното количество кръв ще използваме за производство на кръвни продукти.

 

Къде мога да даря кръв

Ако кръводаряването е анонимно, можеш да дариш кръв във всеки център по трансфузионна хаматология.  В рамките на  работно време, там те очакват стационарните екипи.

Ежедневни са усилията ни да организираме мобилни екипи за кръводаряване

 

Как да помогна, ако не мога да даря кръв

Всяка помощ ни е нужна. Ако поради някаква причина не можеш да дариш кръв, а искаш да помогнеш, можеш да организираш свои приятели, съученици или колеги. Ако се съберете повече хора можем да изпратим и мобилен екип за кръводаряване.

Свържи се с  "Националния център по  трансфузионна хематология" ако ти е нужна повече информация или материали на телефон +359 897 320 730.

 

Важно е да знаеш, че:

- Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм.

- Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.

- Количествено кръвта ти ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.

- Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.

- След кръводаряване получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група с помощта на цифров код.

Още причини защо дарите кръв и личните ползи за здравето ви от това.

 

ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ ТАЗИ ИНИЦИАТИВА, ЗА ДА СТИГНЕМ ДО ПОВЕЧЕ ХОРА!

 
    Към момента няма добавена нова информация за проекта.
  • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
  • Нямате коментари по проекта.
    Популяризирайте вашата идея, накарайте хората да говорят за нея и ще се изненадате колко много от тях биха ви подкрепили
Идеята все още не е получила подкрепа от съмишленици, а може би тя си заслужава?