sign in with twitter

Зелено училище в София и Пловдив

Работилници за устойчиво възпитание на децата

Автор :

Устойчиво

Район :

Пловдив и София,Международен Панаир Пловдив и Зелени дни София

Категория :

Зелена България

Дата : 01-февруари-2013

„Зелено училище” е гражданска инициатива на майки с екологични убеждения, целяща да се създаде естествена среда за децата, чрез която те сами да достигнат до основните устойчиви познания, както и да подпомага подхода на родителите за отглеждането и възпитанието им. Проектът работи успешно от юни 2012 до януари 2013 г. като за този период се финансира от родителите на децата, участващи в заниманията.

Идеята

Не искаме да се примирим с посоката, в която съвременната индустрия тласка децата ни – нездравословно хранене, преходност, технологии, отчуждаващи ни един от друг и консуматорство. Затова чрез „Зеленото училище” създаваме условия за различен мироглед, отключващ по-устойчив начин на живот.

В основата си проектът предствлява организиране на работилници, в които чрез игри и личния пример на родителите децата се учат да приготвят храната си сами, осъзнават ползите на здравословните храни, учат се на търпеливост и пестеливост, претворявайки ненужните материали от домакинството в играчки, работят с естествени материали, за да играят с алтернативи на комерсиалните игри и не на последно място се учат да бъдат по-солидарни едни към други.

Освен примерът, който даваме на децата, ние подтикваме и родителите към съвместни занимания у дома за изграждане на екологична отговорност.

Насърчени от добрите резултати и все по-големият интерес от страна на родителите, искаме да направим „Зеленото училище” безплатно и достъпно за повече деца, убедени, че устойчивото им възпитание е отговорност на самото гражданско общество.

Отвориха се добри възможности да проведем „Зелено училище” с големи групи деца (100 – 120 деца) по време на изложението „Фудтех” от 3 до 6 април в Международен Панаир Пловдив и след това в края на април по време на „Зелените дни” в София пред Народен театър. Като занимания по време на „Фудтех” в Пловдив планираме кулинарни работилници за приготвяне на алтернативи на junk foods, храна за училище, както и демонстрация за приготвяне на домашно масло. На „Зелените дни” ще се посветим повече на домашно приготвената храна за училище от самите деца, творчески работилници с естествени материали и ще проведем едно силно мотивиращо състезание за деца и родители, поставящо акцент върху ползите от здравословното хранене.

Именно за тези две събития търсим подкрепата на всички екоосъзнати българи, за да предложим по-добра алтернатива на децата си. Подкрепете бъдещето!

Повече за нас и това, което правим можете да научите като влезнете в нашия профил и разгледате нашия сайт и Фейсбук.

 
 • 19 април,2013

  Скъпи приятели и съмишленици! Благодарим на всички които ни подкрепиха не само със средства но и с положителната си енергия за това проектът да се случи. А той наистина се случва! :)

  Усилията ни да намерим финансиране за двете детски работилници бяха успешни тъй като освен тук набраната сума получихме дофинансиране от българска фондация. В Пловдив вече зарадвахме много деца и родители на 6 април когато беше първата ни кулинарна работилница в Международен Панаир Пловдив. Тук ще научите повече:    http://organichno.com/index.php/sabitia/nashite-sabitia/553-2013-04-07-18-19-15.

  Следващата ни спирка е градинката пред Народен театър "Иван Вазов" на 27 април по време на "Зелените дни" където продължаваме да готвим с децата храна за училище и ще организираме едно много специално състезание насърчаващо здравословното хранене: http://organichno.com/index.php/sabitia/nashite-sabitia/560--2013

  Очакваме ви да се присъедините към нас на 27-ми за да покажем на децата един по-устойчив начин на живот. До нови срещи!

 • 11 май,2013

  КАК ПРЕДИЗВИКАХМЕ ДЕЦАТА НА "ЗЕЛЕНИ ДНИ"?

   

  Хъм така значи децата се мръщели на марулките и цвеклото!? Не точно това видяхме на работилниците за здравословно хранене на "Зелени дни 2013". Добре нека да разкажем...
   
  Преди броени дни в София се проведе четвъртия фестивал на зелените идеи "Зелени дни 2013". Точно там си намерихме и ние място и на 27 април проведохме целодневна кулинарна работилница за деца "Домашната храна за училище - вкусна кутийка с емоции за споделяне". Целта беше да дадем алтернативен пример на децата вместо всеобщо възприетите комерсиални навици за баничка в училище или зрънчо в парка. Предложихме на децата да приготвят сами храната си като задачата бе с практика и игра а не с беседи те сами да достигнат до ползите от здравословното хранене и да се подпомогне подходът на родителите за възпитаването на добри навици. На манежа беше Ваня от Vanilla Kitchen която с лекота увлече децата по вегетарианското меню подготвено от нея и дори изненада родителите с одобрителните реакции на децата им. На работната маса се творяха сандвичи от пълнозърнест хляб зеленчукови пастети и свежи био зеленчуци паралелно с това се претворяваха кутии за обяд а в следобедните часове на трапезата се включиха ябълкови резанчета покрити с биотаханов шоколад. Творческият материал тоест хранителните продукти свършиха още преди предвиденият финал поради големия брой увлечени творци :)
   
  В обедните часове децата се включиха в още едно специално предизвикателство - състезание за което трябваше да носят възможно най-необичайния плод или зеленчук който може да бъде изяден навън (снимката горе).  Идеята ни беше да покажем на децата и най-вече на техните родители че не е неудобно или нехигиенично да се яде здравословна храна навън по време на игра и разходка. Състезанието започна с 4 деца които бяха донесли от вкъщи марулки цвекло краставици ябълки кълнове в кутийка... и завърши с тройно повече малчугани мотивирани от примера на първите и от любопитството да опитат "онова нещо в салфетката".
   
   
  Успешният ни експеримент се случи благодарение на подкрепата на Фондация "Кредо Бонум" "Българо–Американската Кредитна банка" "Гимел Органик" които предоставиха био плодовете и зеленчуците "Биомаг" които предоставиха продуктите за пастетите и тахановия шоколад и не на последно място благодарение на обществената подкрепа реализирана чрез ZaBulgaria.org. Децата ще запомнят този ден и това ще бъде само началото!
   
   
   
   
   

   

 • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
 • Kremena : Здравейте, бих подкрепила проекта с голямо удоволствие, ако имаше Зелено училище и във Варна!
  14 февруари,2013 ат 23:38 pm
 • Устойчиво : Кремена здравейте, за момента няма кой да води такива занимания във Варна, но имаме желание "Зелено училище" да се провежда и там.
  15 февруари,2013 ат 23:47 pm
 • Устойчиво : В медиите вече излезнаха някои публикации за предстоящите работилници: http://sun-bg.com/2748/sgotvi-si-zdrave-e-nay-novata-initsiativa-na-fudteh-2013/#.URzU0vJAhGY http://www.fair.bg/bg/press/foodtech15.htm http://www.plovdivmedia.com/64357.html
  18 февруари,2013 ат 10:33 am
 • Устойчиво : Скъпи приятели и съмишленици! Благодарим на всички, които ни подкрепиха не само със средства, но и с положителната си енергия за това проектът да се случи. А той наистина се случва! :) Усилията ни да намерим финансиране за двете детски работилници бяха успешни, тъй като освен тук набраната сума получихме дофинансиране от българска фондация. В Пловдив вече зарадвахме много деца и родители на 6 април, когато беше първата ни кулинарна работилница в Международен Панаир Пловдив. Тук ще научите повече: http://organichno.com/index.php/sabitia/nashite-sabitia/553-2013-04-07-18-19-15. Следващата ни спирка е градинката пред Народен театър "Иван Вазов" на 27 април по време на "Зелените дни", където продължаваме да готвим с децата храна за училище и ще организираме едно много специално състезание, насърчаващо здравословното хранене - http://organichno.com/index.php/sabitia/nashite-sabitia/560--2013 Очакваме ви да се присъедините към нас на 27-ми, за да покажем на децата един по-устойчив начин на живот. До нови срещи!
  19 април,2013 ат 00:07 am
Лично Набрани
19 април,2013
€ 500.00
 
Мая
10 април,2013
€ 25.00
 
Galina
26 февруари,2013
€ 2.00
 
nelydoubt
08 февруари,2013
€ 10.00
 
Петър
03 февруари,2013
€ 25.00
 
ЗаБългария
01 февруари,2013
€ 5.00
 
nelydoubt
01 февруари,2013
€ 10.00