sign in with twitter

Хлапета в кухнята: На път

Кулинарен и социален проект за деца от малките населени

Автор :

Tonkata

Район :

Малки населени места,Общини Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил и други

Категория :

За Всички Нас

Дата : 26-февруари-2013

 ЗА ПРОЕКТА: 

Всички знаем, че големите градове, дават повече възможности, по-голям достъп до информация, по-голям избор на стоки и услуги. Там възможностите за забавление, обучение, извънкласни занимания на децата са практически неизчерпаеми. Деца обаче живеят и имат нужда от обогатяващи и развиващи занимания не само в големите градове. 

Затова идеята „Хлапета в кухнята – работилници за щастливи деца”, която се роди в края на 2012 г., започва своето пътешествие из България към отдалечени, малки населени места, където ще предаде знания на децата и ще ги накара да се замислят за отношението си към храната, здравето и живота изобщо. 

Ще се провеждат практически и теоретични занимания за това от къде идва храната, какви са основните принципи на приготвянето на вкусни домашни ястия, за опасните и вредните храни, които са на пазара, за връзката между храненето и здравето. Това са някои от темите, които ще бъдат обсъждани и разяснявани на посещаващите кулинарните работилници.

Заниманията ще се провеждат в серия от пет занимания в рамките на една седмица в групи от 15 човека като основно ще бъдат насочени към деца от 9 до 16 години.

ЦЕЛ НА ПРОЕКТА:

Целта на проекта е да събуди любопитството на децата  към здравословното хранене, да информира, да предаде знания и умения. Основните си усилия ще насочим към осигуряване на достъп до кулинарните работилници без финансови ограничения. Работилниците ще бъдат със символични такси, които ще бъдат изцяло използвани за целите на проекта. 

НЕОБХОДИМО ФИНАНСИРАНЕ:

За осъществяване на проекта е необходимо събирането на средства, с които да се покрият логистичните разходи, набавянето на продукти и основно оборудване (необходимо съдове, инструменти за участниците в обученията) , както и разходите по настаняване на работещите по проекта.

"Хлапета в кухнята:На път" ще разчита на собствено финансиране, помощ от страна на местни училища, читалища (за осигуряване на място за провеждането), подкрепа от фирми, частни лица и местни хора, които споделят ентусиазма ни.

БЮДЖЕТ:

В заложения бюджет от 350 € е включено провеждането на два едноседмични курса за групи от 15 човека. Всички участници ще имат включена домашно приготвена храна в обучителния пакет и направените от тях кулинарни творения.  

ПРОЕКТЪТ Е ЗА ВСИЧКИ НАС:

Разчитаме на Вас като приятели да ни насочвате, да споделяте мнението си и да ни помагаме да развием идеята в посока, която ще бъде от полза за общността.

 

Разчитаме на Вас като местни хора, които познават нуждите на своите децата, за да направим най-подходящата програма за обучение. 

 

Помогнете ни да съберем на едно място най-любопитните и активни малки кулинари, а защо не и техните родители.

 

Основна наша цел е да станем ПАРТНЬОРИ с местните училища, читалища, самодейни групи, с хора, които мислят за бъдещето на града или селото си. 

 

Вие ще сте наши домакини, а ние ще бъдем ваши приятели и ще покажем всичко, което сме научили през годините.


ПРИМЕРНА ПРОГРАМА:

Понеделник: теория – за полезната и истинска храна (малка закуска)

Вторник: практика – приготвяне на зеленчукова супа (хапване на приготвеното + домашен хляб)

Сряда: практика и теория –  как да си направим и какво съдържа истинският домашен хляб

Четвъртък: приготвяне на основно ястие – как да запазим зеленчуците свежи, какво е солта и защо трябва да внимаваме с нея (хапване на приготвеното + домашен хляб)

Петък: приготвяне на десерт – теория и практика – за захарта и разликата между бяла и кафява (малка закуска + десерт)

За и против - Е-тата в храните, защо домашна храна (ще се имат предвид ограниченията на местния пазар и отсъствието на продукти като кафява захар и пълнозърнести брашна). 

КОИ СМЕ НИЕ:

Антония и приятели :)

Аз съм Антония и съм авторът на всичко, което можете да видите в страницата, наречена СЛАДКИШНИЦАТА  и на сайта sweets4.me/ 

От осем и повече години се подвизавам като готвач в най-разнородни столични заведения, като мога да кажа, че съм се докоснала до почти всякакъв тип кухня. Противно на този факт, съм завършила няколко гръмки специалности в Софийския университет, но работата зад бюро и в политически структури категорично не е за мен. Обичам да пътувам, да снимам насам-натам и да помагам с каквото мога. 

В последните пет години имах възможност да приготвям вегетарианска кухня, да се запозная с Аюрведа и принципите на приготвяне на храна според нея, да любопитствам на различни теми, свързани с храната и връзката ѝ с тялото и ума. Не мога да кажа, че съм експерт, но имам отношение, а това е най-важното, когато готвиш. Да го правиш с любов, от сърце и с малко мисъл. 

С този проект искам да бъда полезна на хора, които трудно могат да получат знанията и информацията, които съм имала възможност да получа аз.

Приятелите ... те са много. И винаги помагат! 

БЛАГОДАРЯ ВИ, ЧЕ ПОДКРЕПИХТЕ ТОЗИ ПРОЕКТ И СЕ НАДЯВАМ ДА СТЕ ИЗБРАЛИ НЯКОЙ ОТ ПОДАРЪЦИТЕ КЪМ НЕГО! 

НАДЯВАМ СЕ ТОЙ ДА СЕ РАЗГЪРНЕ И ДА СТАНЕ И ВАШИЯ ПРОЕКТ

Можете да следите развитието на проекта на нашата Facebook страница: Хлапета в кухнята: НА ПЪТ

 
 • 27 май,2013

   

  Вие подкрепилите ме съмишленици сте хората благодарение на които проектът  "Хлапета в кухнята: На път" ще започне своето пътуване из малките български градчета и села. Бих искала да изкажа своята признателност за съдействието и доверието! Вашата подкрепа е още по-ценна защото подкрепя първите стъпки на инициатива която се надявам да укрепне и да се развие. 

  На 7-9 юни ми предстои благотворително участие с кулинарни занимания заедно с деца от домовете в с. Нови хан и с. Доганово които ще се проведат в близост до гр. Елин Пелин. След 15 юни отпътувам на югоизток където ще бъдат проведени и обучения с деца от основни училища в гр. Малко Търново с. Звездец и гр. Ахтопол.  

  Отново благодаря на всички за подкрепата и ще се радвам на бъдещи контакти и срещи с вас! 

 • 13 юни,2013

   

  "Хлапета в кухнята: на Път" - ЗАПОЧНА 

   

  Ето че проектът започна своята реализация - премина първото занимание и резултатът надмина очакванията ми. 

  Първата среща с малки кулинари се проведе в парка "Уди" край гр. Елин Пелин. Работихме заедно с деца от дома в с. Доганово на около 11-13 години и с дечицата на поп Иван от с. Нови хан най-активният от които - Мариян беше само на 5 години. 

  Получи се страхотно не само като изживяване но и като вкус.  Децата много се забавляваха и накрая ми подариха картина... "Кухнята на Тони"...  Всички снимки от срещата и вкусната ни работа разгледайте на Facebook страницата на Хлапета в кухнята: На път и в отделните албуми:

  СНИМКИ 07-09 ЮНИ 2013 - ЧАСТ 1  

  СНИМКИ 07-09 ЮНИ 2013 - ЧАСТ 2

  Пътуването продължава към Югоизточна България очаквайте скоро още снимки и свежи новини!   

   

   

   

 • 27 юни,2013

  Здравейте приятели!

   

  Проекът "Хлапета в кухнята: На път" е на терен и продължава да пътува!  

   

  В изминалите седмици поработихме  заедно с прекрасни деца от гр. Ахтопол и гр. Малко Търново. 

  Ахтопол облъхна с дъх на море заниманията ни. Там готвихме заедно с деца от Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" под зоркия поглед на Йордан Йовков - ястия със сезонни зеленчуци домашни хлебчета "на шест ръце" соленки и черешов сладкиш бяха част от нещата които приготвихме. 

   А в Малко Търново си направихме и кухня под небето в околностите на манастирчето "Св. Троица". Там изпекохме замесения хляб със семена на жар! Отново месихме приготвяхме ястие на огън със зеленчуци говорихме за уважението към хляба а последната ни среща завърши с вкусна домашна торта... 

  Децата са на възраст между 6 и 13 години интересни забавни и любопитни. В тези градове за "здравословно" хранене почти не се говори ядат се кроасани и чипсове пие се оцветен сок за 50 стотинки и всичко най-евтино с най-шарените картинки. Хората си отглеждат някаква домашна храна но в повечето случаи не позволяват на децата да се бъркат в кухнята. Храна има време няма. 

  Следват и две занимания в две села - едното в Странджа другото в Добруджа. Там пък положението е още по-тежко - яде се боб леща... и кебапчетата са за специални случаи. За готвене със зехтин използване на масло в сладкишите или пък нещо "по-така" изобщо не може да се говори. Пари няма. Но дори да има - в местния магазин няма продукти.  "По-така" нещата просто залежават защото няма кой да ги купи... 

  Разгледайте и албумите с много снимки от заниманията ни както и страницата ни във Facebook:

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.177566395744516.1073741829.139937609507395&type=3 

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.179008282266994.1073741830.139937609507395&type=1

  Очаквайте още новини от странстващата кулинарна работилница!

  Сърдечни поздрави!

   

   

 • 15 юли,2013

  Проектът "Хлапета в кухнята: На път" продължава да обучава и радва децата от малките населени места на България. Последно готвихме и се забавлявахме с децата от село Звездец (Малко Търново) село Житница (Добричко) и детски лагер "Беглика". 

 • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
 • Нямате коментари по проекта.
  Популяризирайте вашата идея, накарайте хората да говорят за нея и ще се изненадате колко много от тях биха ви подкрепили
Светла
24 април,2013
€ 75.00
 
Павел
22 април,2013
€ 125.00
 
Павел
01 април,2013
€ 50.00
 
nelydoubt
27 март,2013
€ 25.00
 
ЗаБългария
06 март,2013
€ 25.00
 
Капка
28 февруари,2013
€ 5.00
 
Петър
27 февруари,2013
€ 45.00