sign in with twitter

Проект ПРОЗРАЧНОСТ

Артистична връзка между творци от Полша и България

Автор :

openom.eu

Район :

Велико Търново,Велико Търново

Категория :

Наука / Култура...

Дата : 01-юни-2013

Проект ПРОЗРАЧНОСТ e кураторски дебют в България на Йоанна Тиеле. Тя завършва висше образование в Академията за изящни изкуства в Лодз (Полша), специалност живопис. В България живее от две години.

Проект ПРОЗРАЧНОСТ е продължение на желанието и за формиране на артистична връзка между творци от Полша и България. Поканени за участие в проекта автори от Полша и България в контекста на поставената им тема прозрачност  интерпретираха индивидуални истории, мисли и идеи. Тяхната задачa беше да създадат разнообразни прозрачни и полупрозрачни обекти. Те, ситуирани заедно, пресъздават по един особен начин „културен път“ от Полша към България. Поради това прозрачността стана израз на пътуването и на преминаването на границите.

            Общата цел на проект ПРОЗРАЧНОСТ е да се провокира взаимодействие между художници от Полша и България и да се осъществи творческо сътрудничество между тях, което да се развива и в бъдеще. Освен това, да се издаде интересна и иновативна инсталация от разнообразни произведения. Kато метафора, целта е границите в нашето съзнание да станат прозрачни. Проект ПРОЗРАЧНОСТ дава шанс на полски и български автори да се запознаят с тенденциите  на артистична сцена на двете държави и да представят тяхното изкуство на разнообразна публика от България и Полша.

За първи път проект прозрачност беше реализиран със съдействие на сдружение "Фабриката" и с финансова подкрепа от Национален Фонд "Култура" в Център за визуално и мултисензорно изкуство Източен 48  в Пловдив.

 

Следваща стъпка е да развием проекта чрез покани на нови автори и представянето му в ново, алтернативно пространство - Mall Велико Търново (ул.”Оборище” 18).

Откриването на изложбата ще бъде на 20 юни 2013 година от 18.00 часа.

Подготвяйки тази изложба във Велико Търново искаме да предизвикаме публиката и да популяризираме модерното изкуство от Полша и България.

Надяваме се, че чрез общуването с иновативни артистични инсталации ще възбудим въображението на хората и ще направим ежедневният им живот малко по-интересен. Планираме продължително развитие на Проект Прозрачност чрез популяризирането му и неговото представяне в нови различни  пространства .

 

 За реализация на този етап се нуждаем  от  600лв. Средствата ще бъдат използвани за реализация на нови произведения и за подготовка на изложбата (печат на винил, рекламни материали).

Краен срок на набиране на средства е 15 юни 2013.

Надяваме се че ще успеем да съберем поне част от нужните средства чрез общността на ЗаБългария.

 

 

Разчитаме на вашата подкрепа, за да можем да направим произведения на модерното изкуство част от нашето ежедневие. Чрез работите на авторите от Полша и България осъществяваме среща на две различни  култури и помагаме за да открият своите  допирни точки. 

Повече информация за проекта можете да намерите и на нашата Facebook страница.

 

 
 • 08 юли,2013

  Сега изложбата е представена в ново алтернативно за изкуството пространство - Mall Велико Търново което ѝ придаде и друго значение. Ефирни деликатни прозрачни произведения на художниците се появяват във визуално силна и конкурираща среда давайки "въздух" на публиката. Работите карат зрителя да се замисли за невидими неща които ни заобикалят ежедневно правейки ги поне за един миг видими.  

   
  Представената в Мall Велико Търново  изложба  е осъществена със съдействието на „ОМ - Отворена положителна  медия“.
   
  Изложбата ще гостува в Маll Велико Търново до 20-сти юли. Ежедневно и свободно може да бъде посещавана от всеки който пожелае. Всеки  вторник и четвъртък от 16.00 до 18.00 ще има възможност публиката да се срещне с част от авторите.
 • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
 • Нямате коментари по проекта.
  Популяризирайте вашата идея, накарайте хората да говорят за нея и ще се изненадате колко много от тях биха ви подкрепили
Angel
03 юни,2013
€ 10.00
 
Тодор
02 юни,2013
€ 10.00
 
nikolayhg
02 юни,2013
€ 10.00
 
ЗаБългария
01 юни,2013
€ 5.00