sign in with twitter

Опазване на кафявата мечка чрез улично изкуство.

Графити изкуството помага на природата!

Автор :

140ideas

Район :

София,Страната

Категория :

Наука / Култура...

Дата : 08-декември-2012

Здравейте,

Ние от графити група "140 Идеи" искаме да помогнем на нашите приятели от сдружение за дива природа "Балкани" в едно тяхно благородно начинание за опазване на кафявата мечка. От досегашният си опит сме видяли колко силно въздействие за хората имат нашите рисунки в градска среда и се надяваме да ви направим съпричастни към тази инициатива, както сме го правили и преди.

Всеки от нас знае, че България е една от страните с най-богата флора и фауна в световен мащаб, но за съжаление не винаги ценим това. Успели сме да запазим до момента и една от най-стабилните популации на мечки в Европа, но напоследък това се променя. Хората все по-често навлизат в територията на мечката, намалявайки храната на която тя разчита и принуждавайки я да се доближава до селата, за да търси нов източник на прехрана. Това води до по-чести срещи между човека и мечката и поради незнанието на хората как да действат в такива ситуации все по-често се стига до ненужно убиване на много мечки.

Нашата цел е с този проект да насочим вниманието на широката общественост към проблема с убиването на този уникален животински вид, а така също и да образоваме хората живеещи в районите обитавани от мечки.

Планираме реализацията на проекта да има 3 етапа или по-скоро направления.

Първо - основната цел на проекта ни е да вложим творческа фантазия и умения за създаването на една "грабваща" вниманието информационна брошура или книжка, която а бъде разпространена сред жителите на районите обитавани от мечки. Искаме да им представим мечките в една по-различна светлина и така да продължат мирното си съжителство. Брошурата ще бъде достъпна и в различните хижи и туристически обекти за всеки, който е решил да навлезе по-близко до природата в съответните райони. В нея ще се съдържа подробна информация за проблема и за това как да реагираме в ситуация на случайна среща с мечка и също къде е най-възможно това да ни се случи.

Второ - за да разпространим проекта и сред хората в София планираме да направим голяма графити рисунка по темата за мечките, която да е близо до нас всеки ден, да ни радва и да ни напомня за това наше природно богатство. За тази част ще сме истински благодарни, ако дадете предложение за удачна стена или някой предостави такава. Важното тук е стената да е на публично място, за да може да достигне посланието до максимален брой хора.

Трето - ще организираме неформална дискусия и вечер на мечката в арт пространство в центъра на София, на която ще бъдат поканени всички участващи в проекта, наши съмишленици и всеки който се интересува от развитието по него. Там ще можем да обсъдим нашата визия за това как уличното изкуство и култура могат да участват активно в обществено значими инициативи. На срещата ще представим и кратък филм от процеса на реализиране на проекта, който след това ще бъде достъпен за всеки.

 

Залагаме бюджет от 130 евро (260 лева), които са минимума необходим за начално отпечатване на брошури. Ние искрено вярваме в реализирането на проекта и се надяваме той да се случи, но за да бъде наистина мащабен и за да имаме възможност да направим повече бройки от брошурите се надяваме сумата, която се събере да бъде много по-голяма.

 

Стабилната меча популация е скъпоценна част от природните ресурси на страната ни. Тя е знак за високо-продуктивна и здрава гора, богата на билки, гъби, горски плодове и диви животни. Кафявата мечка е важен разпространител на растения. Тя се храни предимно с тях, обхожда големи територии и разнася навсякъде несмлените семена. Като мършояд, мечките прочистват горите от умрели животни, които иначе замърсяват и разпространяват болести.

Повече информация за мечките и дейността на сдружение "Балкани" може да намерите на техните сайтове - balkani.org и bearbg.com

Ако искате да разберете повече за творчеството на група "140 Идеи" можете да го направите на нашия сайт или на фен страницата ни

Да опазим кафявата мечка!

 

 
 • 01 март,2013

   Здравейте приятели

   

  искаме с радост да ви съобщим че действаме активно по развитието и разширяването на проекта и в последните 2 седмици се случиха няколко доста позитивни неща. 

  Спечелихме една награда за изрисуване на столични училищни фасади и с нея ще можем да реализираме наистина огромна рисунка на фасадата на някое от столичните училища. В момента сме в процес на подбиране на най-подходящото като локация и площ училище така че скоро ще знаем и кое ще е то. 

  Самия процес на изрисуване ще бъде след юни месец когато децата са вече ваканция за да може да протече нормално без да им пречим. Ще направим и официално откриване на стенопистта с началото на новата учебна година.

  Със събраните средстава ще издадем максимален брой информационни брошури които ще бъдат разнесени из туристическите дестинации и районите в които обитават мечките. Намерихме хора които да помогнат за това с нас са Българска Асоциация за Алтернативен Туризъм и всички клонове на Балкани така че се надяваме да успеем да ги разпространим наистина на много места.

  Очаквайте още новини и включване с рисунки от брошурата както и в момента на започване на процеса ще започнем и заснемането на видео което ще разкрие магията от създаването на рисунката но ще има и образователен характер.

   

  Благодарим на всички които повярваха в идеята и я подкрепиха не само финансово но и със своята помощ и желание. 

  140идеи

   

 • 11 май,2013

  Здравейте искаме да ви дадем малко информация за развитието около реализирането на нашия проект.

  Брошурата е почти готова като дизайн и скоро ще я печатаме. Имаме разрешение от 23-то училище и кафявата мечка ще я рисуваме там. Датите са 21-28 юни по време на София Дизайн Уийк така че ще и има много силно медийно отразяване.

  Ще ви държим в течение и очаквайте снимки от готовия резултат под формата на брошури и изрисуваната сграда на училището. 

 • 30 май,2013

  На тази страничка bear.140ideas.eu/ ще публикуваме информация относно проекта и дейностите около него. Вече официално можем да кажем че първата част от проекта е изрисуването на фасадата на 23СОУ “Фредерик Жолио Кюри” в София. Това ще се случи в периода от 21 до 28 юни в рамките на фестивала Sofia Design Week. На 28 юни ще има неформално откриване на фасадата съпроводено с лекция в самото училище изнесена от Диана Златанова от сдружение за дива природа “Балкани”. Лекцията е отворена за посещение от всички като по-подробна информация ще предоставим съвсем скоро. 

 • 08 юли,2013

  Здравейте ето че е готов резултатът от всичките ни усилия по този проект и вече можем да ви представим творението ни и кафявите мечки които ще ви радват и поздравяват всеки ден когато преминавате покрай 23 СОУ до кръстовището пред Автогара "Подуене".  

  Ще се радваме ако повече от вас нашите съмишленици присъстват на дискусията по проекта в заведението "Плюс това" на 16.07.2013 (вторник) от 19:30 часа където ще има лекция за проблемите на кафявата мечка и ще се прожектира филма по сътоврението на рисунката.

 • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
 • Нямате коментари по проекта.
  Популяризирайте вашата идея, накарайте хората да говорят за нея и ще се изненадате колко много от тях биха ви подкрепили
Little Bear
06 февруари,2013
€ 30.00
 
Little Bear
21 януари,2013
€ 10.00
 
БДЗП
14 януари,2013
€ 10.00
 
Петър
04 януари,2013
€ 15.00
 
Александър
29 декември,2012
€ 7.00
 
Светослав
17 декември,2012
€ 5.00
 
Pavlina
17 декември,2012
€ 10.00
 
Надя
16 декември,2012
€ 10.00
 
Елеонора
11 декември,2012
€ 10.00
 
Юрий
10 декември,2012
€ 20.00
 
ЗаБългария
09 декември,2012
€ 5.00