sign in with twitter

Културно-историческо наследство в риск

Средновековната църква "Св. Спас" в заплаха от унищожение

Район :

Дупница,село Червен Брег

Категория :

Наука / Култура...

Дата : 25-юни-2013

Средновекованата църква "Св. Спас" (Възнесение Господне) се намира край с. Червен брег, Дупнишко. Разположена в полите на Верила планина, в историко-географската област Горно полье.

Черквата е била изградена през средновековието, върху основите на по-ранен християнски храм, вероятно ранновизантийски от IV-VI в. От направеното археологическо теренно проучване през есента на 2012 г. се установи, че първата църква е била част от цял манастирски комплекс. В близост до него е имало селище, съществувало от късната античност до късното средновековие или в продължение на близо 15 века. Навсякъде из околността се среща изобилие от културни останки.

Цялата вътрешност на средновековната църква е била покрита със прекрасни стенописи. Според изкуствоведката проф. Лили Мавродинова, те са от периода XII-XIV в. За жалост от тях днес е останало съвсем малко – около 10 кв. м., заедно с оригиналната мазилка. Дълго прониквалата влага е унищожила голяма част от тях. Лошото е че продължават да се увреждат и намаляват с всеки изминал ден шансовете за спасяването на старинния храм и стенописите му. За изпълнението на това има изготвена концепция. Направен е проект за аварийни консервационни дейности по стенописната украса. Едновременно с това ще се извършва и дренаж за отводняване на терена около църквата, с цел спиране проникването на влагата във вътрешността.

Настоящият проблем се състои в осигуряването на средства за изпълнение на проекта, които по предварителни изчислени възлизат на 8 432 лв.

Приканваме всеки, загрижен от запазването на тези християнски паметници, до голяма степен отговорни за съхраняването на българския дух през вековете, да помогне в спасяването на средновековния храм „Св. Спас“.

 

 ПРИЕМАМЕ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОДКРЕПА!

 
 • 24 юли,2013

  Уважаеми Съмишленици

  Длъжни сме да Ви уведомим че сме посочили за набиране по-малка сума - 500 евро а не цялата - 8432 лв от съображение проектът да бъде изпълним. Защото ако не бъде набрана в определения срок посочената сума прояектът няма да бъде одобрен и средствата няма да отидат по предназначение. Но ако сумата от 500 евро е набрана преди изтичане на срока Вие можете да продължите да правите дарения.

  Държим да знаете че високо оценяваме всяко ваше благодеяние и искрено се надяваме в помощта за успешото завършване на проекта без което трудно би бил рализиран.

  Благодарим Ви!

   

  Екипът на фондация "Свята България"

 • 20 септември,2013

  Уважаеми съмишленици

  Длъжни сме да Ви уведомим че кампанията за спасяване на църквата "Св. Спас" продължава. На този етап подготвяме документи и изготвяме проект за цялостна реставрация на паметника без който не можем да стъпим в действие. Поради недостатъчност на събраната досега сума набирането на средства продължава. Можете да бъдете сигурни че всяка дрена от вас стотинка ще отиде по предназначението си.

  За повече информация вужте тук!

   

 • 31 декември,2013

  Уважаеми съмишленици

  За текущи резултати по кампанията за възстановяването на църквата "Св. Спас" можете да се информирате от тук!

 • 24 юли,2014

  Уважаеми съмишленици

  С голяма радост Ви уведомяваме че проектът за спасяването на средовековната църква "Св. Спас" край с. Червен брег Дупнишко търпи развитие в положителна насока.

  На 14 юни 2014 г. приключи аварийната консервация на стенописите в църквата. Крайно належащата процедура бе осъществена по предварително изготвен проект съгласван с НИНКН и МК. За изпълнението на проекта бяха изразходвани общо 6 423 лв. като 975 лв. (500 евро) от тях бяха набрани от Вас чрез сайта "За България". Реалните разходи са по-малко от очакваните поради факта че някои материали бяха дарени безвъзмездно. За повече информация можете да видите ТУК!

  За визуална представа за свършеното със средствата разгледайте секцията "Снимки" на проекта.

  На този етап всички събрани от дарения пари са изразходвани до стотинка. До средата на август ще започне спасително археологическо проучване на терена около църквата с което ще се разкрият основите на по-ранната старохристиянска църква. Без тази стъпка не може да се встъпи в направата на така необходимата дренажна система за итводняване и спиране на проникващата влага.

  За да бъде завършена цялостната реставрация на ценния паметник освен дренажа трябва да се реставрират фасадата и интериора (стенописи и мазилка) да се обнови покривът да се направи оформление около обекта заедно с разкритите структури на раннохристиянската базилика както и да се прокара път до него. За всичко това се изготвя проект безвъзмездно дарен от арх. Юлий Фърков и който ще бъде готов след приключването на археологическото проучване.

  С цел набиране на средства подновяваме проекта в "За България".

  Разчитаме на Вашата щедрост без която не бихме могли да продължим ремонта.

  С уважение и благодарности

   

  Фондация "Свята България"

 • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
 • Нямате коментари по проекта.
  Популяризирайте вашата идея, накарайте хората да говорят за нея и ще се изненадате колко много от тях биха ви подкрепили
rdzheche
13 август,2013
€ 110.00
 
rdzheche
10 август,2013
€ 130.00
 
Kiril
19 юли,2013
€ 250.00
 
Kremena
09 юли,2013
€ 5.00
 
Българска история
04 юли,2013
€ 5.00