sign in with twitter

Изложба - Древните български столици

Археологическа ЗD изложба търси място за представяне

E-Mail:

ivor@mail.bg

Район :

София,София

Категория :

Технологии...

Дата : 24-октомври-2013

"Древните столици на България" е изложба с 3D реконструкции на средновековните български столици Плиска, Преслав и Търново през периодите на най-голямото могъщество на Българската държава през IX-X и XIII-XIV век. Изложбата е създадена изцяло със собствени сили и средства от археолога д-р Явор Василев и компютърния специалист инж. Марин Христов, като начало на мащабен проект за направата на научно издържани реконструкции на най-важните паметници на българското средновековие. Търсейки подкрепа за развиването на инициативата, от пролетта на 2012 г. изложбата бе представена в Националния Исторически музей в София и в крепостта Царевец във Велико Търново, а през 2013 г. и в музеите на Велики Преслав и Плиска. Следващ етап на инициативата е създаването, на базата на вече подготвените реконструкции, на компютърни анимации, както и на макети на най-представителните части на средновековните български столици, които да бъда използвани за образователни цели, както и за развитието на културния туризъм. Настоящата идея е през есента на 2013 г. изложбата "Древните столици на България" да бъде показана на подходящо място в София, където изкушената от историята и археологията наша общественост да бъде запозната с досегашните постижения и актуалните планове на инициативата, при което ще се търсят и допълнителни средства и подкрепа за нейното осъществяване. За целта се нуждаем от помощ за осигуряването на такова подходящо място в София, където изложбата да бъде представена за даден период през есента на 2013 г. при свободен вход, желателно без плащане на наем.

Сайт на проекта: www.bazileus.eu

 
 • 12 август,2014

  Изложбата с реконструкции "Древните столици на България" с автор д-р Явор Василев чието представяне се подкрепя и от платформата и общността "За България" до края на месец октомври е изложена в музея на първата столица Плиска където би могла да бъде видяна от всеки интересуващ се от средновековната българска история и култура.

  Надяваме се след това да може да се състои и представянето й във Великотърновския Университет и накрая в София.

  Очаквайте допълнителни новини около развитието на моя проект.

    

 • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
 • Нямате коментари по проекта.
  Популяризирайте вашата идея, накарайте хората да говорят за нея и ще се изненадате колко много от тях биха ви подкрепили
Идеята все още не е получила подкрепа от съмишленици, а може би тя си заслужава?