sign in with twitter

Изложба ИДЕНТИЧНОСТ - БЪЛГАРСКА

Изложба „ИДЕНТИЧНОСТ - БЪЛГАРСКА”

Автор :

Marina Shiderova

Район :

София,"Етнографски музей" - пл. Батенберг 1

Категория :

Наука / Култура...

Дата : 29-юни-2013

Изложба „ИДЕНТИЧНОСТ - БЪЛГАРСКА”

 


Мотивация за проекта:


Казвам се Марина Шидерова и съм на 27 години. Аз съм млад художник и тепърва прохождам в света на изкуството. Завършила съм промишлен дизайн и  работя като графичен дизайнер, но хобито ми е да рисувам акварел. Ето тук можете да разгледате част от акварелите и илюстрациите ми:

www.marinashiderova.com

 

Наскоро препрочетох „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. Неволно, безброй пъти се връщах и връщах на една негова мисъл:

„Най-после и ние сме народ, боже мой,  и ние имаме национален егоизъм, человеческо достойнство, което трябва да тържествува над чуждите авторитети, трябва да ни характеризира като народ, а не безсъзнателна, самоунищожаваща се тълпа.”

 

Изпитах усещането, че сме забравили…

 

Покрай забързаното ежедневие, политическите борби, протестите, борбата с монополите…,покрай компютрите, новите технологии и Фейсбук…, сякаш сме забравили от къде сме дошли. Къде е нашето минало и това, че сме българи и че има с какво да се гордеем, но не само на Националните празници.

Изпитах усещането, че имената на герои като Левски, Ботев, Бенковски, Стамболов, Захари Стоянов…. за много българи са само имена на улици или футболни отбори…

Имената…

А образите

Образите стоят някъде в съзнанието ни, запомнени от страниците на учебниците по история или от прашасалите портрети на стената на училищната класна стая….

 

Аз искам да съживя тези образи.

Искам всички да ги погледнем и усетим отново.

Искам да ги видим сега, когато толкова много имаме нужда от тях.

Искам да напомня, че това са образите на нашето българско самосъзнание.

Образите, които ни правят българи.

 

Идея на проекта:

 

Искам да направя самостоятелна тематична изложба на тема – „ИДЕНТИЧНОСТ - БЪЛГАРСКА”, която ще се проведе в „Етнографския музей“ в сградата на „Националната худовествена галерия“ на пл. „Александър Батенберг” в София през октомври 2013г.

Желанието ми е чрез изложбата да се популяризират етнографски изображения  от традиционния български бит, както и  български възрожденски образи -популярни, но и забравени от новите поколения.

 

Цели:


Ще се радвам, ако чрез общността „За България“ и Вас моите бъдещи съмишленици:

 

- успея да набера част от необходимите средства, които са нужни за откриването на изложбата и изготвянето на допълнителните материали – 600 лева.

- популяризираме тази изложба, за да може повече хора да изпитат удоволствието от традиционните български изображения – така познати и в същото време, така забравени.

 

Всеки подкрепил активно моята инициатива ще получи както лични благодарности, така  и специална цена, ако иска да притежава някоя от картините на изложбата.

Ще се радвам и на личен контакт с онези, които искат да се свържат с мен със съвети, препоръки или просто да се запознаем.

Можете да осъществите контакт с мен и да разберете повече за мен и моята работа в сайта ми:

www.marinashiderova.com

или на мейл: marihoshy@gmail.com 

или на телефон: 0889 991 933 

 
 • 02 октомври,2013

   Подготовката по изложбата е вече към края си. Всички фенове на моите творби са поканени на откриването на 03 Октомври 2013г. в Етнографския музей в София.

  Ето и официалната покана и няколко снимки от организацията.

   

 • 29 октомври,2013

  Откриването на изложбата премина идеално с многобройни посетители (над 100 човека) които се насладиха на картините. Много от тях дори решиха да закупят и занесат някои от творбите вкъщи след края на излобата.

  Ето и няколко снимки от изложбата както и официалната страница където можете да разгледате повече снимки и научите новини около нея - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.632753436767453.1073741834.416316738411125&type=1

   

   

 • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
 • Нямате коментари по проекта.
  Популяризирайте вашата идея, накарайте хората да говорят за нея и ще се изненадате колко много от тях биха ви подкрепили
Лично Набрани
24 септември,2013
€ 250.00
 
ЗаБългария
12 септември,2013
€ 5.00
 
Little Bear
16 юли,2013
€ 30.00
 
Веселина
16 юли,2013
€ 10.00
 
Българска история
04 юли,2013
€ 7.00