sign in with twitter

Филмът Армаган - Долината на Смъртта

КАМПАНИЯ за създаване на филм Армаган-долината на смъртта

Район :

Хасково, София,На локации

Категория :

Наука / Култура...

Дата : 05-декември-2013

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ

През есента на 1913 година в Беломорска Тракия, слънцето на надеждата изгасва завинаги. Стотици хиляди българи са прокудени от родните си места а неуспелите да тръгнат са зверски избити. Деца, старци, жени и мъже са посечени от ятаганите на Енвер Паша и неговата войска. Вестта се разнася навсякъде и така хората кръщават мястото - „Армаган - долината на смъртта“. Керван от над 50 000 души се насочва към пределите на Стара България. Колцина от тях достигат до река Арда, но само шепа хора успяват да я пресекат.

100 години по-късно започва НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ за създаването на епичен филм за съдбата на тракийските бежанци. Нека всеки научи за тази нечовешка трагедия. Нека всеки се помоли на своят Бог за тези нещастни хора попаднали в ада на жестоката омраза.

Росица Караджова и Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ – гр. Хасково, със съдействието на Община Хасково и Тракийско дружество „Тракия“ – гр. Свиленград, Ви кани да се присъедините към НАЦИОНАЛНАТА НИ КАМПАНИЯ за събиране на средства за допълване на бюджета, за реализацията на филмовия проект „Армаган – долината на смъртта“.

Със специалното участие на Калин Сърменов, Деян Донков, Радина Кърджилова, Деси Добрева, Август Попов, Симеон Владов, Деница Шопова, Росица Караджова и много други.

Нека всички заедно да направим нещо, което да запечата завинаги, тази тежка драма от историята на българският народ.

Заглавие: „Армаган - долината на смъртта“

Продукция: България

Медия: Кино, ДВД, Телевизия, Интернет, Фестивали

Формат: Пълнометражен игрален филм

Продуцент: Росица Караджова

Сценарий: Росица Караджова

Редактор сценарий: Цветомир Матев

С помощта на: Добромира Тодорова и Кирил Сарджев

Жанр: Драма, исторически

Продължителност: 90 минути

Дарителите които искат да се включат като ДОБРОВОЛЦИ в продукцията - в екип или статисти, имат пълното право на това и могат да го заявят, оставяйки координати за обратна връзка и позицията която желаят да заемат в екипа, на посочените имейл адреси. Освен от средства заснемането на филма се нуждае и от костюми, реквизит и човешки ресурс. Всички рекламодатели и дарители ще бъдат изписани във финалните надписи на филма и рекламно представени на всички премиери и презентации.

РЕЗЮМЕ

Армаган - долината на смъртта е  една историческа сага, за трагичната история на българското население от Западна Тракия, през 1913 година.

Няма живи от родените и преживелите събитията през 1913 година, но потомците им говорят.1913 - година на величие и трагедия. Величие, защото тракийските българи са проявили истински героизъм, за да отстоят себе си като българи. Трагедия, тъй като са преживели не само разорение, но и ужасно етническо изтребление. Това е историята на Тракия.

Бягайки от Дедеагач, тракийските бежанци са нападнати от турска част, от 200 войници - башибозуци. Започва се истинска сеч. Под кървавия ятаган остават стотици старци, жени и деца. Вестта се разнася навсякъде и така хората кръщават мястото - „Армаган - долината на смъртта“.

Това място става отправна точка към спасението или затриването на два рода. Отправна точка към зараждането на една любов. Любовта между Калоян и Стойна. Любов твърде кратка, предварително обречена от историята, но запомнена от поколенията.  

Любов спасила едно дете, което по-късно, ще разкаже за събитията.

Филм вдъхновен от действителни исторически събития, история разказана от потомци на тракийските българи преживели тези събития.

 „Не забравяйте, но не отмъщавайте” 

МОТИВАЦИОННО ПИСМО

На празниците отдаваме почит към безброй борци за национална свобода. Подвиг, който наричаме патриотизъм, който за жалост от някои се счита само за приповдигната, възторжена емоционалност. Истинският патриотизъм е тиха, скромна, усърдна и постоянна дейност, за да оставиш запомняща се следа, следа в името на България...

Не знаех,... сядайки да гледам филма „Дървото на живота“, пред какво предизвикателство ще се изправя, заради следата, която ще остави тази историческа сага в мен. Толкова силно се потопих в епохата и изживях съдбите на героите, че ето сега, стоя си пред монитора, гледам клавиатурата и си мечтая да напиша, да създам, още една такава историческа сага.

Мислейки за историята на България и за фактите които са най-близо до мен, си дадох сметка, че все пак аз съм една тракийка. Родена и израстнала в Тракия. Тази мисъл ми напомни за един човек, който преди време оцени таланта ми на сценарист и ми връчи първата ми награда за сценарий в живота ми. Този човек е моя близък приятел - Кирил Сарджев – който е председател на Тракийското дружество в гр. Хасково - „Георги Сапунаров” и потомък на тракийските българи от Сарджевия род.

Ето за това реших, че историческата сага с която се заемам в този момент, ще бъде свързана именно с неговите потомци и неговите разкази научил от предшествениците си. Сага за жестоката драма на българското население от Западна Тракия, през 1913 година.  

Написаното проследява историческите факти и събития случили се по онова време. Трагедията на два рода, от две от 17–те засегнати села - Балъкьой и Доган Хисар.

За да не бъдат засегнати някои преки наследници на преживелите събитията, някои имена, случки и факти са променени.

Със сигурност след написаното от мен, ще се появят много критици и съдници, но на тях ще кажа: „Това е просто една драматична семейна история.

За да е по-достъпна за съвремието и за да бъде разбираема от младото поколение, в нея е вплетена художествена измислица, естествено без това да променя историческите събития. За да е приятно, съм полетяла на вълшебното килимче на въображението си. Е, няма как да избягам от стила си, все пак това съм аз.“ 

АВТОБИОГРАФИЯ НА АВТОРА

Росица Караджова е родена на 21 юли 1992 г. в гр. Хасково, в семейство на глухи родители.

Има по-голяма сестра, която също е глуха.

По законите на Република България тя е инвалид втора група.

Член е на „Съюза на глухите” в България.

От 6-годишна танцува в групата за модерни танци при РД на глухите - гр. Хасково.

През 2010 г. е носителка на короната – „Мис Тишина”.

Завършва средното си образование в ПГЛП “Райна Княгиня” - гр. Хасково.

През 2010 г. участва в първото издание на шоуто за сбъдване на мечти “Байландо”, стига до финала и променя представата за глухите хора в България.

През 2011 г. е член на журито на конкурса – „Мис Тишина”.

Лауреат е на 8 фестивала на „Съюза на глухите” в България.

Участва в различни модни ревюта и рекламни кампании като лице, заснема фотосесии и работи професионално като танцьор в шоу програми и концерти, гостува на различни медии.

В момента учи актьорско майсторство в НБУ и мечтае да стане актриса

Мечтае да има превод за глухи по новините и в предаванията по националните телевизии.

Иска хората да спрат да наричат глухите – „глухонеми”.

Бори се за интеграция на инвалидите.

Мечтае да докаже, че „двата свята”, тези на чуващите и глухите, могат да се слеят и да станат едно цяло.

На 27 юли 2011 г. издателство „СИЕЛА” издава дебютния роман на Росица, озаглавен „Ритъмът на сърцето”.

Малко по-късно, Росица адаптира романа в сценарий за игрален филм.

Не след дълго, получава номинация за млад сценарист и наградата за сценарий на „Тракийското дружество” на конкурса „Южна пролет”.

Американски продуцент и режисьор се заемат на направят

екранизацията... Филм по действителна история, в който Росица да играе себе си.

В средата на 2011 г. получава почетен медал за особени заслуги – най-високото отличие на Съюза на глухите в България.

В края на 2011 г. Росица получава специалната стипендия за млади таланти от „Министерството на културата”.

През 2013 г. достига до полуфинала на телевизионното шоу “Турция търси талант”.

В момента Росица се подготвя за филма, продължава да мечтае и да пише своите истории.

За контакти и въпроси:..

Тракийско дружество "Георги Сапунаров“ – гр. Хасково:

адрес: гр. Хасково, ул. Бургас 23

ел. поща: trakia_hs@abv.bg

                rosii_1992@abv.bg

телефон: 038 664379 – Анета Георгиева - секретар

телефон: 0896 395939 – Добромира Тодорова – координатор проект

Страница във facebook – Армаган – долината на смъртта

Група във facebook – Армаган – долината на смъртта

 

 
    Към момента няма добавена нова информация за проекта.
  • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
  • Нямате коментари по проекта.
    Популяризирайте вашата идея, накарайте хората да говорят за нея и ще се изненадате колко много от тях биха ви подкрепили
Йоан
06 март,2014
€ 15.00
 
Спасимир
16 януари,2014
€ 15