sign in with twitter

Антология „За спасяването на света“: корица... и читатели :)

Нова българска антология търси корица – и читатели.

Автор :

ChoBi

Район :

навсякъде, където се чете, choveshkata.net/blog

Категория :

Наука / Култура...

Дата : 23-септември-2013

До 20 октомври 2013 г. Човешката библиотека копнее за корица на предстоящата антология „За спасяването на света“. Конкурсът е отворен към всички български художници. Тук са

пълните условия на КОНКУРСА

Официално представяне:

(скок към неофициалното ;))

„За спасяването на света“ е втората антология с български разкази, новели и повести, включена в поредица „Човешката библиотека“. С 48 включени текста и повече от 1000 стандартни страници обем, тя е и най-мащабното издание по рода си в българската литература. 

В спасяването на света ръка си подават писатели със статут на съвременни класици, като Величка Настрадинова, Светослав Славчев, Агоп Мелконян, Любен Дилов, утвърдени автори като Николай Теллалов, Йоан Владимир, Петър Кърджилов, Любомир П. Николов, Янчо Чолаков, Атанас П. Славов, Александър Карапанчев, Велко Милоев, Красимир Георгиев, Елена Павлова, Георги Малинов, до най-младите (но вече впечатляващи) творци: Димитър Риков, Красимира Стоева, Геновева Детелинова, Саша Александрова, Калоян Захариев. Голяма част от текстовете са награждавани в България и са издавани в превод по света. 

Обединяващ в „За спасяването на света“ е фокусът върху значими теми; тук антологията хвърля ръкавица на съвременната българска литература. „Спасяване“ и „свят“ се тълкуват и проявяват възможно най-широко – буквално и метафорично, сериозно и с намигване.  

„За спасяването на света“ е съвместно издание на фондация „Човешката библиотека“, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“ и книжна поредица „Тера фантастика“. Антологията ще излезе в електронен и хартиен вариант. Електронният вариант се разпространява свободно на принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, съставители, редактори, коректори, художници и оформители.

Неофициално:

„За спасяването на света“ е втората антология с българска фантастична проза в поредица „Човешката библиотека“. Антологията включва 48 текста с над 1000 страници обем; разгледайте съдържанието ѝ. По-ценното ѝ според нас обаче е, че всеки от текстовете е за важна тема: такава, която наистина вълнува автора, а оттам има и по-голяма вероятност да развълнува нас, четящите. 

(„Свят“ и „спасяване“ ги разбирайте по най-широките и невъобразими начини. ;)) 

За да достигнем до повече читатели, имаме нужда от помощта ви:

1. С предварителни поръчки – особено ако искате хартиена бройка от антологията. Хартиеният ѝ тираж ще зависи изцяло от поръчките, които получим до края на октомври

2. С разгласа – сред вашите четящи приятели. 

3. С каквото друго се присетите. :) Изданията и деянията на Човешката библиотека са обнощностни – те имат шанс (и смисъл) да се сбъдват само когато ги подкрепят читателите като общност. И още: напълно сме сериозни, като казваме „всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, съставители, редактори, коректори, художници и оформители“. Мисия на Човешката библиотека от самото ѝ начало е да създава достойни условия за всички творци, български и чужди. Един от начините е такъв: когато вашите пари стигат директно при творците. 

Всички подробности са тук (прегледайте и коментарите отдолу). За да ни улесните, моля пишете ни направо в сайта на Човешката. 

Готовата електронна антология очакваме в началото на декември. Хартиената – вероятно няколко седмици след това. Преди празниците, ако всичко е наред. :) 

Желаем ви спасяване на света – по мъничко, но всеки ден. :D 

За екипа на Човешката библиотека: Калин

 
 • 24 октомври,2013

  Копнежът за корица на „За спасяването на света“ приключи с около 30 предложения от 12 художници.

  Търсенето на читатели продължава. :) Удължихме срока за предварителни поръчки на хартиеното издание до февруари 2014-а.

  Ето и няколко от 30-те предложени от художници варианти на корици:

 • 08 декември,2013

  На 4 декември – точно седем години след пристигането на „Последният еднорог“ по българските земи и началото на поредица „Човешката библиотека“ – антологията „За спасяването на света“ излезе.

  „За спасяването на света“ събира 48 разказа и повести от 41 български автори и пет десетилетия. Тези близо 400 хиляди думи я правят най-мащабната антология в българската литература.

  Мащабни са и темите на самите текстове – всеки от тях е подбран заради силата си да ни размислил; развълнува; навярно даже... промени? „Спасяване“ и „свят“ присъстват буквално и метафорично; сериозно и с намигване.

  Антологията излезе в електронен вариант; предстои и хартиен. Електронният вариант се разпространява свободно на принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори съставители редактори коректори художници и оформители.

  Значи – ако искате да зарадвате и четящите и пишещите заповядайте!  Например: може да изненадате приятел с подарък електронна книга. :)

  Идват празници и Панаир на книгата. 

  Нека да ги изпреварим. :D

  А на 13 декември е първото представяне на „За спасяването на света“ – чакаме ви. :)

  П.П. Запетайките горе липсват по технически причини. ;)

 • 04 декември,2014

  Приятели (:

  Днес се навършват осем години от началото на поредица „Човешката библиотека“.

  Навършва се и една година от първото издание на антологията „За спасяването на света“ тринадесетата книга в поредицата ни – и най-голямата в повече от един смисъл. ;) 

  Междувременно „За спасяването на света“ успя да порасне още. През ноември тя зае шесто място в класацията „Книгата която ме вдъхновява“. А от февруари до октомври тече Копнеж за нейни илюстрации специално за растящите художници.

  Сега за празника представяме новото ѝ електронно издание:

  http://choveshkata.net/blog/?p=5070

  Освен познатите ни илюстрации между разделите то включва и онези истинските илюстрации към текстовете които По-желахме от Копнежа.

  Като всичките ни е-издания и това е без дигитални (DRM) защити. Разпространява се свободно на принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори съставители редактори коректори художници и оформители.

  Ако искате да зарадвате и четящите и пишещите заповядайте! :) Имаме и възможност за пращане на приятели като подарък.

  Пак идват празници пак Панаир на книгата. 

  Този път ще ги изпреварим ли? ;)


  П.П. Ако успеете да добавите всички липсващи запетайки – взимаме ви за Доглаждачи (коректори) в Човешката библиотека! :D

 • Моля Регистрирайте се Или влезте, за да публикувате коментар.
 • Нямате коментари по проекта.
  Популяризирайте вашата идея, накарайте хората да говорят за нея и ще се изненадате колко много от тях биха ви подкрепили
Александър
24 септември,2013
€ 3.00